Ceres (planetă pitică)

Ceres (denumire completă: 1 Ceres) este o planeta pitica aflată în centura de asteroizi.
Clasificarea lui Ceres a fost schimbată de mai multe ori. Dupa descoperirea sa, Ceres a fost considerat planeta, dar dupa aceea reclasificat ca asteroid rămânând aşa peste 150 de ani. Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluţii a Uniunii Astronomice Internationale în care a fost schimbată definiţia termenului de planeta, Ceres a primit statutul de planeta pitica.
Ceres a fost primul obiect descoperit din centura de asteroizi, din această cauză primind prefixul 1. Prima sa observare a avut loc la 1 ianuarie 1801 în Palermo şi îi aparţine lu Giuseppe Piazzi. Iniţial a fost numit Ceres Ferdinandea, după personajul mitologic Ceres (zeiţa romană a plantelor şi a iubirii materne) şi după numele regelui Ferdinand al III-lea al Siciliei (cunoscut şi ca Ferdinand al IV-lea al Neapolelui sau Ferdinand I al celor două Sicilii).
Ceres are un diametru de aproximativ 950 km şi o greutate de 9,5×1020 kg, şi este din ambele puncte de vedere cel mai mare obiect din centura principală. Masa lui reprezintă aproximativ 40% din masa totală evaluată a tuturor asteroizilor din Sistemul Solar. În comparaţie cu Luna el are însă o masă de numai 3%.