Galaxiile

Formarea Galaxiilor
La aproximativ 10000 ani dupa Big-Bang temperatura a scazut astfel incat universul a inceput sa fie dominat de particule mai mari, nu de lumina si radiatii ca la inceput. Aceasta schimbare a densitatii principalei forme de materie a dus la formarea fortelor gravitationale intre particule. Dupa 10 miliarde de ani vedem rezultatele acestui proces.
Galaxiile sunt concentrate de obicei in grupuri. Galaxia noastra se gaseste intr-un grup din care mai fac parte galaxia Andromeda si alte cateva galaxii mai mici. Cel mai apropiat grup de galaxii fata de grupul "nostru" este Fornax, un mic grup de galaxii in forma de spirala si elipsa.
Grupurile obisnuite de galaxii au o forma bine determinata si sunt alcatuite dintr-un numar de aproximativ 1000000000000000 de stele. Conglomeratul Coma (cel din greapta) este un grup foarte bogat in galaxii cu forma elipsoidala (mii de astfel de galaxii).
Acest grup formeaza una dintre cele mai dense regiuni de stele din univers (din cate se cunoaste). Grupurile neregulate nu au un centru bine definit si sunt de obicei destul de sarace in stele (1000-100000 milioane de stele). Un astfel de exemplu il reprezinta grupul Virgo din imagine.
Clasificarea galaxiilor facuta de Hubble in 1925 ramane cea mai utilizata si in zilele noastre. Astfel, exista doua mari categorii de galaxii, cele in forma de spirala si elipsa, dar mai exista de asemenea si cele in forma de lentila si cele cu forma neregulata.


Galaxiile in forma de spirala

Aceste galaxii se caracterizeaza prin prezenta gazului in interior, ceea ce duce la formarea de noi stele. Datorita formei pe care o au, acestea se gasesc de obicei in zone ale universului cu densitate mica de galaxii.


Galaxiile in forma de elipsa

Galaxiile in forma de elipsa au o luminozitate uniforma si nu se observa prezenta gazului ca in cele precedente.Stelele care intra in componenta lor sunt "batrane". Aceste galaxii le intalnim in zone ale universului cu o densitate mai mare de galaxii.


Galaxiile in forma de lentila

Ele sunt asemanatoare celor in forma de spirala doar ca nu au brate. Gazul se gaseste in cantitati mici sau uneori este chiar inexistent si de aceea stelele sunt destul de "batrane".


Galaxiile cu forma neregulata

Dupa cum v-ati dat seama deja, galaxiile ce intra la aceasta categorie nu au o forma anume. O dovada in acest sens o constituie imaginea alaturata.