Sistemul solar

Sistemul solar este alcătuit din soare şi ansamblul de corpuri cereşti legate de acesta prin forţa gravitaţională: cele opt planete, cei 162 de sateliti naturali ai acestora, trei planete pitice, şi alte corpuri mai mici (care includ asteroizi, meteoriti, comete, praf, obiectele centurii Kuiper etc.). În centru se află Soarele, iar celelalte astre orbitează în general în jurul acestuia.

Pluto a fost considerată cea de-a noua planetă a sistemului solar, până când  International Astronomical Union i-a schimbat statutul, pe 24 august 2006, din planetă în planeta pitica (planetă dwarf).

În sens general, o stea împreună cu alte obiecte cereşti ce gravitează în jurul său se numeşte sistem solar, termenul de solar referindu-se strict la steaua numită Soare.Contextul galatic

În cadrul galaxiei noastre, Calea Lactee, sistemul solar se află pe unul din braţele exterioare, numit Bratul Orion sau „pintenul local”, într-o regiune cu o densitate de materie relativ mică, lucru care se presupune că a avut efecte benefice asupra posibilităţii apariţiei vieţii pe Pamant. Soarele împreună cu întregul sistem solar se află într-o mişcare de revoluţie în jurul centrului galaxiei, aflat la o distanţă de 25.000 - 28.000 ani-lumina (aproximativ jumătate din raza galaxiei), cu o perioadă de revoluţie de aproximativ 225-250 milioane de ani (anul galactic al sistemului solar). Viteza de deplasare pe această orbită circulară este de aproximativ 220 km/s, iar direcţia este orientată spre poziţia actuală a stelei Vega.

În imediata apropiere se află sistemul de trei stele Alfa Centauri (din constelaţia Centaurus), compus dintr-o pereche de stele (Alfa Centauri A şi B) asemănătoare Soarelui, în jurul cărora gravitează la o distanţă de 0,2 ani-lumină pitica rosie Alfa Centauri C, de o luminozitate relativ mică. Aceasta din urmă este steaua cea mai apropiată de Soare, la o distanţă de 4,24 ani-lumină, motiv pentru care mai este numită „Proxima Centauri”. În continuare în ordinea distanţei se găsesc:
Steaua lui Bernard: 6 ani-lumină
Wolf 359: 7,8 ani-lumină
Lalande 21185: 8,3 ani-lumină
Sirius: 8,6 ani-lumină
UV Ceti: 8,7 ani-lumină
Ross 154: 9,7 ani-lumină.