Calea Lactee

Calea Lactee (din latina Via Lactea, sau greaca Γαλαξίας (Galaxias)).

Calea Lactee  - Calea laptelui

Este galaxia gazdă a sistemului nostru solar şi a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor şi peste 1000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbiteaza în jurul centrului de greutate al galaxiei numit şi centru galactic.
Calea Lactee este un gigant, având o masa de circa 750-1000 miliarde ori mai mare decât a soarelui şi un diametru de aproximativ 100.000 ani-lumina.
Galaxia noastră face parte dintr-un grup format din 3 mari galaxii şi un număr de alte 30 galaxii mai mici, ea fiind a doua ca mărime după galaxia Andromeda (M31). Andromeda, situată la aproximativ 2,9 milioane ani lumină este cea mai apropiată mare galaxie de noi. Cu toate acestea un număr de aşa numite false galaxii se găsesc mult mai aproape de noi, acestea jucând un rol de sateliti ai galaxiei noastre. Cea mai apropiată dintre acestea se gaseşte la 80.000 ani lumină de noi şi la 50.000 ani lumină de centrul galactic.


Galaxia noastră are forma unei spirale uriaşe şi braţele acestei spirale conţin pe lângă altele şi materie interstelară, nebuloase şi stele tinere ce iau naştere din această materie. Pe de altă parte centrul galaxiei este format din stele bătrâne concentrate în grupuri cu formă sferică. Galaxia noastră are aproximativ 200 astfel de grupuri dintre care cunoscute nu sunt decât 150. Aceste grupuri sunt concentrate în special în centrul galactic. După aparenta lor distribuţie pe cer, astronomul Harlow Shapley a ajuns la concluzia că centrul galaxiei se găseste ceva mai departe de noi decât se credea până acum. Astfel, sistemul nostru solar este situat la 20 ani-lumină deasupra planului ecuatorial de simetrie şi la 28000 ani-lumină de centrul galactic.
Centrul galaxiei se gaşeste în direcţia constelaţiei Săgetătorului, la o distanţă de soare de 25.000-28.000 ani-lumină.

Galaxia noastră are 4 componente principale: nucleu, discul cu spirale, haloul şi roiurile globulare. S-ar putea să existe şi un halou exterior, coroana galactică. Discul se roteşte dar nucleul central nu. Nucleul şi roiurile globulare conţin multe stele bătrâne, cunoscute ca stele de Populaţie II care s-au format din materie cosmică originară. Braţele spiralei, unde se nasc stele noi, conţin mai ales stele de vârstă medie şi tinere, cunoscute ca stele de Populaţie I. Acestea s-au format din materie stelară reciclată şi sunt bogate în metale.

Vârsta celor mai vechi stele din Calea Lactee a fost estimată recent la aproximativ 13,6 miliarde de ani, adică doar puţin mai mică decât vârsta estimată a Universului (13,7 miliarde de ani).